Overslaan en naar de inhoud gaan
Police
Studio Sergeant
Design Happiness

Design Museum Gent

Submitted by admin on za, 10/01/2016 - 18:06
Design Museum Gent

De naam van de tentoonstelling doet het niet meteen vermoeden, maar ‘Van Vlinders en Mieren’ in het Design Museum Gent gaat wel degelijk over stoelen, namelijk de twee bekendste ontwerpen van de Deense architect Arne Jacobsen.

 

De Deense modernistische architect Arne Jacobsen (1907-1971) ontwierp tijdens zijn carrière een tiental verschillende stoelen en zetels die ook vandaag nog in tal van interieurs opduiken én tot ’s werelds meest nagemaakte meubels behoren.

Zijn twee bekendste ontwerpen blijven wellicht de Ant Chair en de Butterfly Chair (Jacobsen gaf zijn ontwerpen naast een officiële naam ook een bijnaam met verwijzing naar dieren en/of simpele gebruiksvoorwerpen.

De Ant Chair was de allereerste stoel die hij ontwierp, in 1952, en het ontwerp heeft zijn naam te danken aan de vorm en drie dunne pootjes. De Butterfly Chair volgde drie jaar later (en mag dit jaar dus zestig kaarsjes uitblazen) en had naast een andere zitvorm ook vier stoelpoten.

Deze stoelen zijn ook de focus van de tentoonstelling ‘Van Vlinders en Mieren’ die vrijdag opent in het Design Museum Gent. Zo wordt het project ‘Deense vlinders van hout’ voorgesteld, waarvoor studenten en alumni Interieur & Design van Thomas More Hogeschool Mechelen in 2013 enkele Butterfly Chairs onder handen namen.

Daarnaast staat de installatie ‘Copy Right’ van Superflex uit 2006. Het Deense kunstenaarscollectief bewerkte de kleurrijke zitschelpen van tachtig Ant Chairs tot ze meer gingen lijken op het oorspronkelijke model.

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de wereldbekende Butterfly Chair pakt producent Fritz Hansen zelf ook uit met twee feestelijke edities van de stoel: een donkerblauwe ‘mannelijke’ versie met bruine poten en een roze ‘vrouwelijke’ versie met vergulde poten, met de bedoeling om in te spelen op de complementariteit van het ontwerp.

De expo ‘Van Vlinders en Mieren’ loopt van 3 april tot 13 september.

 

deStandaard